Categories: Artiklar om VVS, Det vardagliga, Fixa din el själv

Fullmakt: när du flyttar utomlands

Är du på väg att flytta utomlands? Eller bor du redan i ett annat land? Vid en utlandsflytt är det klokt att ha gett fullmakt åt en annan person för att kunna göra vissa ärenden.

Vad är en fullmakt?

Fullmakt handlar om att man har skrivit på ett avtal som ger en annan person rätten att göra något i ens namn. Det finns ingen fullmakt som gäller överallt, det vill säga du behöver inte vara orolig att du ger en annan person rätten att göra vad som helst i ditt namn. Tvärtom är det så att fullmakter gäller bara för bestämda tillfällen, situationer eller affärer. Det finns olika slags tillfällen då vi kan behöva ge en annan person fullmakten att göra något åt oss.

Avtalet

För att en fullmakt ska gälla måste den vara upprättad på rätt sätt. Den ska vara bevittnat. Det innebär att när du ger person A rätten att göra något i ditt namn, då ska en tredje person, person B, bevittna och skriva under. Ett enkelt sätt är faktiskt att gå in på en bank och be dem bevittna fullmakten. Tänk på att bara ge fullmakt till en person som du känner och verkligen har förtroende för.

Flytta utomlands

När du flyttar utomlands är det mycket att tänka på. Förutom att du måste kunna försörja dig, så ska du hitta en bostad, skaffa rätt slags försäkringar och mycket mer. Då finns det en risk att du glömmer bort att skaffa smarta fullmakter i ditt namn. Om du är med i en förening där man ska rösta, så är det klokt om du ger en annan medlem eller styrelsemedlem rätten att rösta i ditt namn. Då måste ni upprätta en särskilt fullmakt för det. Förslagsvis samtalar du och fullmaktstagaren om frågan, så att du känner att personen du har gett fullmakten verkligen kommer att företräda dig. Om du har ett företag eller är delägare i ett företag är det också viktigt att du ger fullmakt åt den andra delägaren eller den person som ska driva företaget åt dig medan du är utomlands. Annars kan det vara problematiskt när vissa saker ska genomföras. Den fullmakt som alla som flyttar utomlands kan ha nytta av är fullmakten till PostNord och andra utlämningsställen. För även om du bor utomlands kan du vilja beställa någonting i Sverige. Genom att ha gett en annan person fullmakt att få hämta ut paket och varor åt dig, så kan du köpa saker och veta om att de kommer vänta på dig när du kommer hem till Sverige.