Hur du väljer rätt båttrailer

För att transportera din båt på bästa sätt och nå ditt mål i ett stycke bör du ha rätt utrustning för aktiviteten. Jämfört med annan utrustning som du kan köpa till din båt är en båttrailer essentiellt för att förflytta din båt. Dock är det ingen lätt uppgift att välja rätt och därför presenteras här fyra aspekter du bör beakta, vilka är följande:

  • Viktkapacitet.
  • Längd.
  • Bromsar.
  • Skrovstöd.

Fortsätt läsa för att få veta mer om dessa essentiella aspekter.

1. Viktkapacitet

När du väljer båttrailer är den viktigaste aspekten viktkapacitet. Rätt båttrailer för din båt måste klara av båtens vikt samt last. Utöver denna vikt behövs ytterligare 10 procents viktkapacitet som säkerhet. För att beräkna vikten på din båt ska du förutom dess torrvikt även addera vikten för batterier, bränsle, motor, lösa redskap med mera.

2. Längd

Din båttrailer bör ha en längd med hänsyn till båtens totala längd. Din båt ska nämligen passa inom det utrymme som båttrailern från https://propellerteknik.se/ ger. Kontrollera därför specifikationerna för aktuella båttrailrar du är intresserad av att köpa och beräkna rätt längd för ditt skrov. En tumregel är att båttrailerns totala längd ska vara 30 centimeter längre än båtens totala längd.

3. Bromsar

På många båttrailrar krävs bromsar. Faktum är att oavsett hur försiktigt du kör så kommer det vara säkrare med bromsar på båttrailern. Å andra kan erfarna båtägare säga att bromsar är ett problem då det kan framkalla plötsliga stopp på vägen. Du måste med andra ord fortsätta köra försiktigt med bromsar för att inte orsaka trafikproblem. Det generella rådet är att använda en båttrailer med bromsar för en tung båt på över 1300 kilo.

4. Skrovstöd

Det finns huvudsakligen två typer av skrovstöd som beror på vilken stil du har på ditt båtliv. Generellt sett erbjuder kojer bättre skrovstöd även om de kan göra båtens isättning och upptagning svårare. Om du kommer låta din båt förvaras på båttrailern under längre perioder kan båttrailrar med kölrullar få skrovet att deformeras något. På så vis är kojer ett säkrare val då det ger stöd för mer yta även om det kan kräva lite mer arbete.

Ta hand om din båttrailer

Som båtägare vill du givetvis ta hand om din underbara båt. Du ska dock inte glömma bort din båttrailer som är förutsättningen för ett aktivt båtliv. Inspektera med jämna mellanrum saker som korrosion och slitage. Om du vistas mycket i saltvatten är det smart att spola din båttrailer med vatten, speciellt på dess essentiella komponenter som bromsar, kopplingar och svetsningar. Detta behövs för att förebygga korrosion och saltuppbyggnad. Du bör också använda smörjprodukter för att smörja lagren med fett.