Tips för att frodas som rörmokare

Grunden för hur ens karriär som rörmokare kommer att se ut läggs delvis under lärlingstiden. Det är nu man har möjlighet att knyta kontakter och skapa relationer med kollegor som säkerligen varar längre än vad lärlingstiden gör.

Prydlighet

Något som är bra att jobba med tidigt är prydligheten. Inte bara vad gäller arbetena, utan också hur du organiserar dig själv och dina verktyg. I början av din karriär som rörmokare kommer du troligtvis inte att vara lika fingerfärdig som dina mer erfarna kollegor. Om någon ber dig att jobba snabbare kan du helt enkelt svara att du försöker så gott du kan.

Att arbetet blir snyggt gjort är av hög vikt, indirekt, för företaget. Prydliga arbeten skapar och stärker goda kundrelationer, medan arbeten som ser slarviga ut gör det motsatta. Om du inte gör snygga arbeten och hemsida, och ingen rättar dig, finns en risk att du faller in i det mönstret och blir kvar där. Många mer erfarna rörmokare kan säkerligen vittna om erfarna kollegor som jobbat många, många år, men som fortfarande gör arbeten som inte direkt ser vackra ut.

Prydlighet är särskilt viktigt när du arbetet ska granskas av olika personer. När en inspektör ser välorganiserade verktyg och ett arbete som ser snyggt ut, finns chansen att de tror att installationen faktiskt är av högre kvalitet än vad den faktiskt är. Om de, tvärtom, ser dåligt organiserade verktyg och ett arbete som inte är särskilt prydligt, finns risken att de granskar er lite hårdare än vad de hade gjort annars. Prydlighet är viktigare än man tror som rörmokare.

Verktygen

Verktygen är oerhört viktiga för en rörmokare. Se till att köpa nya så ofta du behöver, och att du köper verktyg av mycket god kvalitet. Som rörmokare kommer du att arbeta med detta i ungefär 8 timmar dagen – goda verktyg är ett måste. Även högt kvalitativa verktyg må vara lite dyrare i inköpspris rörmokare i stockholm, är det sannolikt något du tjänar på mer framöver. Eftersom de gör ditt jobb enklare, blir du också mer produktiv. Att du är produktiv på jobbet kommer förr eller senare att komma till din chefs vetskap. Det här kan leda till befordringar, goda vitsord eller löneförhöjning lite längre fram. Är du lärling lär det öka dina chanser till en fast anställning avsevärt.

Förmågor som är bra att ha

Som i alla jobb finns det vissa förmågor som är bra, eller nödvändiga, att ha som rörmokare. Om man inte redan har dem, är det en god idé att göra sitt bästa för att börja utveckla dem.

  • Självgående. På större byggnationer är det inte ovanligt att man jobbar i mindre grupper, men i arbetet som rörmokare måste man kunna vara självgående. Det är vanligt att man omges av andra hantverkare samt kunder, men andra rörmokare är kanske inte lika vanligt.
  • Sociala förmågor. Det är viktigt att man är komunikativ och duktig på att skapa – samt bibehålla – goda kundrelationer. Goda kundrelationer är extremt viktigt för att det ska gå bra för företaget du jobbar på.