Planera din köksrenovering tydligt

Funderar ni på att starta en köksrenovering? Lägg då gott om tid på planeringen för det avgör vilket resultat ni kommer få. Att lägga gott om tid på planeringen innebär att både små och stora misstag minimeras. Det är trots allt ett rum som man befinner sig i ofta och små irriterande detaljer kan vara riktigt jobbiga i längden.

Börja med att fråga dig om en köksrenovering verkligen behövs – eller om det räcker med att byta/måla om luckorna. Det i sig är också en renovering men kostar knappast lika mycket som om hela köket ska bytas ut. Är det funktion som behöver förändras? Eller bara estetik?

Fundera sedan över vilken stil som önskas. Köket speglar mycket ofta hela husets inredningsstil och känsla. Bor du ett hus från sekelskiftet och har valt att följa denna känsla i resterande rum bör inte en all för modern inredning väljas i köket. Samtidigt kan modern inredning i en modern bostad bli omodern relativt snabb. Här får man ställa stil, standard och estetik mot inredning som är tidslös. En balans som gör att inredningen känns modern länge.

Om köksrenovering ska ske i grunden, och hela köket rivas ut, bör man absolut fundera över funktioner och arbetsmöjligheter. Hur trivs ni idag i köket och hur går det att laga mat? Det gäller inte minst om det är flera i köket. Klara ni av att laga mat tillsammans eller blir det många krockar? Hur fungerar det att plocka i och ur disk i diskmaskinen? Hur nära är micron kylskåpet osv.
Något som är mycket populärt när en köksrenovering sker är att välja att installera en köksö. Detta skapar en stor flexibilitet i köket och skapar även smidiga arbetsytor.

Ännu en punkt att förhålla sig till är städningen. Undvik ”microytor” som är svåra att städa. Det är bättre med stora ytor utan smådetaljer. Ett exempel är överskåpen. Om de går upp hela vägen till taken blir det betydligt mindre dammigt än om det är någon decimeter kvar. Här kan man även tänka på belysning, lådor som är lätta att komma åt osv.

När ni sedan kommer till punkten att inredningen ska börja köpas in finns en fördel att vara i god tid ut. En köksrenovering kostar relativt mycket och går det då att spara lite på inredningen är det ju en fördel. Gör en lista på de saker som behöver köpas in och sök därefter rabatter, erbjudanden och kampanjer. Det är inte svårt att hitta i en bransch där butikerna marknadsför sig hårt för att locka till sig kunderna.

Ännu ett sätt att spara pengar är att göra arbetet med köksrenovering själv. Det är därmed också något man bör ta med i planeringen. Ska hjälp bokas för hela köket? Eller kan du själv göra vissa bitar? Kanske kan du riva ut gamla inredningen för att därigenom iallafall spara någon krona. Det är framförallt två aspekter som bör vara avgörande om du ska ta in hantverkare eller göra din köksrenovering på egen hand.
För det första handlar det om noggrannheten. Proffs gör det oftast perfekt medan amatörer oftare gör små fel, skapar repor osv. Hur noga är det?
Det andra handlar om tiden. Om en hantverkare säger att det tar en vecka för dem att installera köket så får du räkna med det dubbla – eller ännu mer – om du gör det själv. Detta åtminstone om du inte har mycket stor erfarenhet av att renovera kök.