Rörmokaren som räddade guldfiskar

Rörmokare kanske inte i första hand förknippas med att rädda djur utan snarare att installera, underhålla eller renovera rörinstallationer. Men det finns undantag. År 2017 räddade en rörmokare ett par guldfiskar vilket fick ovanligt stor uppmärksamhet. Bland annat rapporterade Svt om denna historia.

I början av 2017 genomförde ett par rörmokare från Helsingborg ett vanligt uppdrag. De var hemma hos en kund som bett om hjälp på grund av stopp i avloppet. Ett inte ovanligt problem i de fall som privatpersoner anlitar rörmokare.

För att hitta felet valde man att skicka ner en kamera i en av golvbrunnarna och när de fick se bilderna blev de något överraskade. I bilden sågs plötsligt ett par guldfiskar simmandes. Någon hade alltså tänkt spola ner fiskarna men de hade uppenbarligen ”änglavakt” eftersom det blivit stopp varpå fiskarna kunde fortsätta sitt liv – på ett lite mer udda ställe.

Man insåg att stoppet i avloppet berodde på att de växter, som spolades ner tillsammans med guldfiskarna, hade fastnat för en hemsida. Någon hade helt enkelt valt att i stort sett tömma akvariet direkt i avloppet vilket visade sig inte var bästa alternativet. Varken för avloppet eller för fiskarna.

Guldfiskarna hade alltså tur och ännu mer tur hade de då dessa rörmokare visade sig vara sanna djurvänner. De valde nämligen att inte bara lösa stoppet utan även rädda fiskarna. De togs upp och förvarades sedan i en skål på kontoret hos företaget som kom ut och löste problemet.

Men historien slutar inte där. För ännu mer positivt ska komma från detta. Istället för att fiskarna skulle bli husdjur åt rörmokare i stockholm så valde man att auktionera ut dem via Facebook. Hela summan bestämdes tidigt att skulle tillfalla den stiftelse som drivs av både Carl Philip och prinsessan Sofia som jobbar med dyslexi. Eftersom kollegan till den rörmokare som räddade fiskarna hade dyslexi var valet lätt.

Snabbt kom det in flera bud och när Svt gjorde reportage om detta låg priset på hela 10 000 kr. Om det sedan blev högre slutpris och vem som köpte avloppsfiskarna framgår inte i reportaget. Men en sak är i alla fall säker – de köptes för ett ordentligt överpris. Samtidigt brukar ju utbudet av en vara spegla dess pris. Det går att köpa guldfiskar i de flesta djurbutiker. Men det är extremt sällan som man hittar försäljning av guldfiskar som levt i ett avlopp, räddats av rörmokare och varit med i ett reportage av Svt. Bara det är kanske värt 10 000 kr.